1. Hoe wordt het vervoer naar Domaine de Puylagorge geregeld?
Als vrijwilliger voor Stichting Vrienden van Domaine de Puylagorge ben je zelf verantwoordelijk voor je vervoer naar de camping. Hier zijn verschillende opties voor.
· Auto:
Je komt zelf met de auto naar Frankrijk. Er is parkeerterrein voorzien op de camping, waar je de auto kwijt kan. Je kan ervoor kiezen om alleen met de auto te reizen, maar je kan ook de kosten en de rit delen samen met enkele andere vrijwilligers. Via de groepsapps vind je misschien wel één of meerdere reisgenoten.
· Trein:
Je vertrekt met de Thalys naar Gare du Nord in Parijs. De eindbestemming van je treinreis is station Argenton sur Creuse. Zorg er wel voor dat je voldoende overstaptijd hebt gerekend tussen je trajecten. Vanaf Argenton-sur-Creuse word je door de coördinator of een andere vrijwilliger opgehaald met de auto. Geef vooraf aan je reis aan de coördinator door op welk station en tijdstip je opgehaald moet worden. Treintickets kan je hier boeken.
· Bus:
Vanuit Nederland kan je met de bus reizen naar Chateauroux. Er zijn meerdere opstapplaatsen die tot Chateauroux rijden. Vertrek je vanuit België? Dan geef je Limoges of Poitiers in als eindbestemming.
Op je eindbestemming word je opgehaald door de coördinator of een andere vrijwilliger om het laatste stuk van je traject richting Puylagorge af te leggen. Tickets kan je boeken via Eurolines of Flixbus.
2. Wordt er tegemoet gekomen in de onkosten?
Wanneer je als vrijwilliger aan de slag bent op Domaine de Puylagorge kan je rekenen op onderstaande tegemoetkomingen.
Maaltijden
Op Puylagorge krijg je drie maaltijden per dag. Ontbijt, lunch en ’s avonds krijg je een maaltijd vanaf het buffet.
Overnachten
Overnachten doe je op Puylagorge in echte kampeerstijl. Je kan gebruik maken van een tentje van de stichting of je kan je eigen tent meebrengen. Sowieso is er voor jou een tentje en een luchtbed beschikbaar. Hoofdkussen en slaapzak/deken moet je zelf meebrengen. Mocht je zelf een tent meenemen, geef dit dan even aan de coördinator door.
Drinken
Overdag heb je onbeperkt koffie, thee en ranja ter beschikking. Dit vind je in de vrijwilligerstent.
Daarnaast krijg je ook elke week een hoeveelheid muntjes die je kan besteden aan de bar, ter waarde van €30,-.
Tegemoetkoming in de reiskosten
Elke vrijwilliger krijgt van Stichting Domaine de Puylagorge een tegemoetkoming in zijn of haar reiskosten. Dit bedrag bedraagt €75,-.
3. Welke leeftijd hebben de verschillende vrijwilligers?
De gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers is heel variabel. Zo hebben we studenten, mensen uit het werkveld, maar ook mensen die al genieten van hun welverdiend pensioen.
Echter hanteren we wel volgende regels wat betreft de minimumleeftijd:
Vanaf 16 jaar: kandidaat-vrijwilligers die een broer of zus hebben met een beperking en al eens op Domaine de Puylagorge zijn geweest in gezinsverband.
Vanaf 17 jaar: kandidaat-vrijwilligers die een mensgerichte opleiding of PABO volgen.
Vanaf 18 jaar: kandidaat-vrijwilligers die nog geen specifieke ervaring hebben met de doelgroep.
4. Hoe zijn de animatiegroepen verdeeld?
Op Domaine de Puylagorge is de animatie verdeeld in vier verschillende animatiegroepen. Dit om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de ondersteuningsbehoefte van elk kind.
Groep 1
Groep 1 staat op Domaine de Puylagorge bekend als de structuurgroep. In deze groep wordt animatie op maat aangeboden aan kinderen die behoefte hebben aan rust en structuur. Zij hebben grotendeels dezelfde animatie als de andere groepen, maar het verloop is rustiger en alles wordt van tevoren duidelijk gepland en uitgelegd aan de kinderen aan de hand van pictogrammen. Deze groep is in vergelijking met andere groepen kleiner. Op deze manier proberen we de kinderen zo veel mogelijk structuur te bieden en overprikkeling te voorkomen.
Groep 2
Groep 2 bestaat voornamelijk uit kinderen die een functionele leeftijd hebben tot 6 jaar. Dit zijn zowel kinderen met een beperking, als hun broertjes en zusjes. In deze groep wordt de dag gestart met het zingen van liedjes in een kring en wordt er daarna vrij gespeeld met de kinderen. Hierbij kan je denken aan activitieten als; verhaaltjes voorlezen, waterspelletjes, knutselen, trampoline springen, tekenen, puzzels maken, poppenkast etc.
Groep 3
Groep 3 bestaat uit kinderen met een functionele leeftijd vanaf 6 jaar. Ook hier vind je een combinatie tussen kinderen met een beperking en hun broertjes en zusjes.In Groep 3 wordt wekelijks gewerkt binnen een thema wat vooraf vastgesteld is door de vrijwilligers. Gedurende de week worden spellen bedacht aansluitend bij dit thema, gevarieerd van binnen- en buiten spellen en knutselen.
Groep 4
Groep 4 bestaat uit kinderen met een functionele leeftijd van ongeveer 12 jaar. Deze groep bestaat voornamelijk uit de broertjes en zusjes.. Zij gaan ondere andere op avontuur in het bos, spelen groepsspellen, organiseren een vossenjacht voor de andere groepen etc.
5. Ik heb een bepaalde allergie/voedselintolerantie. Kan hier rekening mee gehouden worden?
Uiteraard. Wanneer je een allergie of intolerantie hebt, dan vragen wij om een gedetailleerd overzicht te bezorgen via vrijwilligers@vriendenvanpuylagorge.eu of via de coördinator. Jullie kunnen dan samen verder bekijken welke mogelijkheden er zijn.
6. Hoe ziet een dag op Puylagorge eruit?
08:30: Ontbijt
Samen met je medevrijwilligers ontbijt je in het restaurant of op het terras.Je maakt hier tevens je lunch voor je middagpauze.
10:00-12:30: Ochtendanimatie
Om 10:00 uur wordt de koeienbel geluid. Dit wil zeggen dat de animatie van start zal gaan. Alvorens iedereen naar zijn of haar animatietent vertrekt, schudden we ons allemaal samen wakker met een flinke portie ochtendgymnastiek.
12:30-14:30: Middagpauze
Na de ochtendanimatie heb je pauze. Tijdens de pauze zijn er af en toe kinderen die oppas nodig hebben. Enkele vrijwilligers brengen dan hun middagpauze door met deze kinderen. Dit wordt op voorhand met je besproken mocht dit het geval zijn.
14:30-16:30: Middaganimatie
Om 14:30 uur gaan we opnieuw van start met de animatie!
17:30: Avondeten
Samen met de andere vrijwilligers schuif je aan voor het avondeten. Mocht je allergieën of dieetwensen hebben, geef dit vooraf even aan bij de coördinator.
19:00/19:30/20:00: Start avondanimatie
Afhankelijk van de avondactiviteit zal deze op een vooraf besproken tijdstip starten.
Vrije tijd
Tijdens de pauzes en in de avond is er ruimte voor vrije tijd.
7. Hoe wordt bepaald welke taak ik krijg?
De coördinator bepaald per week wie welke taak krijgt. Dit aan de hand van de voorkeuren die jij hebt doorgegeven bij jouw aanmelding. De coördinator probeert een evenwichtig team samen te stellen. Dit gaat altijd via overleg en mocht de verdeling voor jou niet naar tevredenheid werken, wordt er altijd naar een oplossing gezocht en vrijwel altijd wordt die ook gevonden.